Mit tegyünk, ha okostelefonunk önkényesen újraindítja magát?

Az okostelefonok automatikus újraindulása olyan jelenség, melyet az Android-eszközök felhasználói gyakran tapasztalhatnak. A probléma egyaránt lehet szoftveres és hardveres eredetű, azonban mielőtt szervizbe rohannánk készülékünkkel, érdemes megpróbálkoznunk a hiba saját kezű elhárításával. Az alábbi bejegyzésben azzal kapcsolatban nyújtunk némi segítséget, hogyan birkózhatunk meg a bosszantó meghibásodással szakember beavatkozása nélkül.

Applikációk és widgetek okozta problémák

Mit tegyünk, ha okostelefonunk önkényesen újraindítja magát? - Applikációk és widgetek okozta problémák

Az időszakos energiakimaradás olyan telefonunk esetében probléma, mely gyakrabban kapcsolódhat szoftveres, mint a hardveres meghibásodáshoz. Éppen ezért, mielőtt arra gyanakodnánk, hogy tönkre ment az akkumulátorunk, érdemes az általunk telepített alkalmazások háza táján söprögetnünk egy kicsit.

Több applikáció egyszerre történő telepítése, futtatása vagy frissítése, esetleg a widgetek tömeges használata is okozhat olyan hibákat, melyek a rendszer leállásához és újraindulásához vezethetnek. Törekedjünk arra, hogy minél kevesebb programot használjunk egyszerre, és ne terheljük túl telefonunk memóriáját.

Ha a hibát egy adott applikáció használata során észleljük, ajánlatos előbb frissítenünk a programot, majd ha ez sem oldja meg a gondot, eltávolítanunk a gyanús szoftvert.

Túlmelegedett akkumulátor

Telefonunk abban az esetben is rakoncátlankodhat, ha az akkumulátor hőmérséklete túlzottan magasra, 60 Celsius-fok fölé kúszik. Ez forró, nyári napokon nagyobb valószínűséggel fordulhat elő, de melegedést okozhatja a túlzott terhelés is.

Ha azt érezzük, hogy az akkumulátor egy adott alkalmazás használata közben forrósodik, lépjünk ki a programból, és lehetőség szerint deaktiváljuk a háttérben futó applikációkat is.

A forrósodást leginkább az olyan, nagy memóriaigényű szoftverek idézhetik elő, mint a játékok, vagy a grafikai és fotószerkesztő szoftverek. Nem ritka, hogy egy készülék már 10-15 perc játék után túlmelegszik, ezért ha lehetséges, főként a nyári hónapokban, kerüljük a nagy memóriaigényű programok használatát.

Külön alkalmazást is használhatunk abból a célból, hogy kiszűrjük a háttérben futó, memóriát emésztő programokat. Az ingyenesen letöltető Cooling Master nevű applikáció segítségével hatékonyan optimalizálhatjuk telefonunk teljesítményét, és megszabadulhatunk az olyan, háttérben futó programoktól, melyek nagyban hozzájárulnak telefonunk akkumulátorának túlmelegedéséhez.

A készülék felmelegedésére való esély a nyári hőségben egy jól szellőző, elegáns tok kiválasztásával is hatékonyan csökkenthető.

A hardveres problémák sem megoldhatatlanok

Mit tegyünk, ha okostelefonunk önkényesen újraindítja magát? - A hardveres problémák sem megoldhatatlanok

Ha a fenti módszerek ellenére a hiba továbbra is fennáll, akkor nagy a valószínűsége annak, hogy telefonunk hardverproblémákkal küzd. Az energiaellátás ugyanis általában abban az esetben is kikapcsol, ha az akkumulátor és a telefon közötti érintkezési pont megszakad. Ennek oka lehet az akkumulátor kampóinak szennyeződése vagy meglazulása.

Ebben az esetben a leghatékonyabb módszer az akkumulátor eltávolítása és az érintkezők száraz ruhával történő megtisztítása.

Ha az eszköz újraindítása után a probléma továbbra is fennáll, ez azt jelenti, hogy a telefon mechanikusan sérült, például ütés érte vagy beázás hatására tönkrement az elektronika. Ebben az esetben érdemes ellátogatnunk a legközelebbi márkaszervizbe, ahol a szakember megállapítja a hiba okát, és lehetőség szerint orvosolja is azt.

Telefon tokok Nézd meg őket

Ádám Takács
Ádám Takács

Az új technológiák szerelmese, akit több éve lenyűgöz az okostelefonok világa. Emellett, lelkes tesztelője a tech kiegészítőknek GSM tartozékoknak, amelyekről szerkesztőként értékeléseket készít. A szabadidejében szeret utazni és videójátékozni. Az Etuo blog olyan témakörökben nyújt gyors segítséget, amik a hétköznapi mobilhasználat során problémát jelenthetnek.

Please select one of each of the ratings above.