Miért merülhet le túl gyorsan a telefonod?

Hol vannak már azok az idők, amikor a mobil akkumulátora akár egy hétig is bírta! Eleinte az okostelefonoknál már az csoda volta, ha fél napig húzta, de manapság sem túl gyakori, hogy két napig bírná egy készülék töltés nélkül. Ha viszont néhány óra alatt lemerül egy elvileg komolyabb készülék akkumulátora, ott jellemzően valami téves működés áll a háttérben. Az okostelefonokban az akkumulátor túl gyors lemerülése nagyon gyakori és zavaró probléma mind az olcsóbb, mind a drágább mobileszközök használói számára. A következőkben bemutatjuk ennek a leggyakoribb okait, és tippet is adunk az akkumulátor élettartamának meghosszabbítására.

Hogyan töltsd megfelelően a telefonodat?

Az gyorsan lemerülő akkumulátor problémája általában olyan készülékeknél jelentkezik, amelyeket gyakran egész éjszakán át töltenek. Az akkumulátor élettartamának meghosszabbítása érdekében inkább rendszeresen töltsd a telefont, de sose hagyd rajta a töltőn, és tartsd az akkumulátor töltöttségi szintjét az optimális 40 és 90% között. Ezenkívül érdemes az eredeti töltőt használni, vagy egy azzal egyenértékű, azonos feszültségű töltőt.

A háttérvilágítás csökkentésével órákat nyerhetsz

Miért merülhet le túl gyorsan a telefonod? a-hattervilagitas kijelzese a telefonon

Másik jellemző ok, amely miatt az okostelefon túl gyorsan merül le, és ráadásul feleslegesen, az a kijelző fényerejének helytelen beállítása. A túl erős háttérvilágítás miatt az akkumulátor gyorsabban fogy, hiszen minden pixelt több árammal kell ellásson – minél nagyobb a felbontás és a képernyő, értelemszerűen annál több energiát fogyaszt.

Ezért akkumulátorral kapcsolatos problémák esetén ajánlott csökkenteni a kijelző fényerejét. Bekapcsolhatod a képernyő háttérvilágításának automatikus beállítását is, amelynek köszönhetően a telefon a fényerőt a környezeti feltételekhez igazítja. Ez azért praktikus, mert nem kell folyton kézzel változtatni az erősséget, és a fényerő másodpercek alatt alkalmazkodik a környezethez.

Túl sokszor rezeg az okostelefon

Miért merülhet le túl gyorsan a telefonod? vibracio phone nélkül

Kevesen tudják, hogy a telefon vibrációja hatalmas energiát fogyaszt. Ezért, ha nem kell folyamatosan használni a csendes módot a hívásokról való értesítéshez, akkor érdemes beállítani a hívásoknál, hogy csak a csengőhangot használja a készülék, és ne rezegjen. Ennek köszönhetően az akkumulátor sokkal hosszabb ideig és hatékonyabban fog működni.

Folyamatosan bekapcsolt Wi-Fi és/vagy GPS

Miért merülhet le túl gyorsan a telefonod? telefon wifi

A vezeték nélküli hálózat folyamatos keresése az akkumulátor töltöttségi szintjének gyors merülését okozza az okostelefonok és tabletek esetében. Ha nem használod, esetleg nem vagy hatótávolságon belül, akkor érdemes a Wi-Fi keresési funkciót kikapcsolnod.

Ugyanez érvényes a helymeghatározásra is. Számos alkalmazás, például a Google Maps vagy a Facebook navigációja, nyomon követi az okostelefon helyzetét. Ha az akkumulátor gyorsan lemerül, érdemes kikapcsolni vagy korlátozni a helymegosztást az energiatakarékosság és az okostelefon élettartamának meghosszabbítása érdekében.

Nem használt alkalmazások is fogyaszthatják az akkumulátort

Néhány alkalmazás jelentős mennyiségű energiát fogyaszt még akkor is, ha nem használod azokat. A telefon beállításaiban, az akkumulátor használatának panelén könnyen ellenőrizheted, hogy mely programok fogyasztják a legjobban a töltöttséget.

Telefon tokok Nézd meg őket

Ádám Takács
Ádám Takács

Az új technológiák szerelmese, akit több éve lenyűgöz az okostelefonok világa. Emellett, lelkes tesztelője a tech kiegészítőknek GSM tartozékoknak, amelyekről szerkesztőként értékeléseket készít. A szabadidejében szeret utazni és videójátékozni. Az Etuo blog olyan témakörökben nyújt gyors segítséget, amik a hétköznapi mobilhasználat során problémát jelenthetnek.

Please select one of each of the ratings above.