Mi tegyünk, ha a telefon kamerája nem fókuszál?

Az okostelefon-felhasználók sok esetben szembesülnek készülékeiket érintő, kisebb-nagyobb problémákkal, melyek nagy része szoftveres eredetű, és könnyedén megoldható. Általánosan problémás lehet például a fényképező funkció, melynek egyik jól ismert hibája a fókuszképtelenség. Ez a hiba az esetek többségében egyáltalán nem végzetes, és akár otthon is megoldható. Ebben a bejegyzésben azt a néhány egyszerű lépést mutatjuk be, melyek segítségével mi is gyorsan és egyszerűen segíthetünk mobilunk fényképezőgépének fókuszképtelenségén.

Tisztítsuk meg a lencsét!

Mi tegyünk, ha a telefon kamerája nem fókuszál? - Tisztítsuk meg a lencsét!

Ha a telefon fényképezőgépének problémái vannak a fókuszálással, a fényképek és a videók elmosódottnak tűnnek. Az első logikus lépés, hogy próbáljuk megtisztítani telefonunk lencséjét, hiszen lehetséges, hogy külső szennyeződés okozza a fókuszképtelenséget.

A tisztításához használjunk száraz mikroszálas kendőt vagy nedves törlőkendőt. Ha végeztünk, indítsuk újra a fényképezőgépet és ellenőrizzük, hogy a művelet eredményes volt-e. Ha a probléma továbbra is fennáll, folytassuk a következő lépéssel.

Indítsuk újra a telefont!

A telefon újraindítása sok szoftverprobléma megoldása lehet, hiszen lehetővé teszi eszközünk frissítését. Elég, ha ki- és bekapcsoljuk a készüléket, de ha szükségét érezzük, az akkumulátort is eltávolíthatjuk, majd újból visszahelyezhetjük a telefonba. Ha az okostelefon újraindítása sem hoz eredményt, folytassuk tovább a következő lépéssel.

Takarítsuk ki a Kamera alkalmazás gyorsítótárát!

A kamerával kapcsolatos problémák egyik okozója lehet a szükségtelen gyorsítótár-fájlok felhalmozódása. Ahhoz, hogy a gyorsítótárat megtisztítsuk a hulladéktól, a következőt kell tennünk:

Nyissuk meg a telefon Beállítások menüjét. Ezután lépjünk az „Alkalmazások és értesítések” fülre. Itt nyissuk meg az „Alkalmazások” elemet, és a megjelenő a listából válasszuk a „Kamera" lehetőséget. Ezután kattintsunk a „Memória” elemre, és válasszuk a „Gyorsítótár törlése” lehetőséget.

Gyorsítótárunk rendszeres karbantartásának egyszerűbb módja lehet, ha letöltünk egy kifejezetten erre a célra tervezett alkalmazást, melynek segítségével akár napi, vagy heti gyakorisággal is eltávolíthatjuk telefonunkról a feleslegesen felgyülemlett, ideiglenes fájlokat.

Ha sikerült törölnünk a gyorsítótár elemeit, ellenőrizzük, hogy a probléma továbbra is fennáll-e. Ha ez a megoldás sem működött, lépjünk tovább a következő pontra.

Frissítsük az alkalmazásokat!

Mi tegyünk, ha a telefon kamerája nem fókuszál? - iphone

Az elavult alkalmazások az Androidon a rendszerproblémák általános forrásai lehetnek. Nincs ez másképp a fényképezőgép esetében sem, éppen ezért kameraproblémák esetén érdemes frissíteni idejétmúlt alkalmazásainkat.

Nyissuk meg a Google Play Áruház alkalmazást az eszközön, majd kattintsunk a Menü ☰ elemére. Ezután válasszuk a „Saját játékok és alkalmazások” menüpontot. Ha bármely alkalmazás frissítésre szorul, válasszuk a „Frissítés” lehetőséget.

Ha ez sem oldja meg a problémát, itt az ideje annak, hogy az utolsó, lehetséges megoldási pontra ugorjunk.

Távolítsuk el a problémás alkalmazást!

Lehetséges, hogy fényképezőgépünk hibás működését egy másik, problémás alkalmazás okozza. Ha nemrég telepítettünk egy programot, távolítsuk el és ellenőrizzük, hogy a hiba megoldódik-e.

Amennyiben igen, szerencsénk van, és a kamerával kapcsolatos problémákat valóban csak egy megbízhatatlan applikáció okozta. Abban az esetben azonban, ha a fenti módszerek egyikével sem sikerült elérni a kívánt eredményt, a probléma összetettebb lehet, és a telefon mechanikai károsodásából származhat. Ilyenkor telefonunkat érdemes elvinnünk egy szervizbe, ahol a szakember megvizsgálják a hiba okát, és lehetőség szerint orvosolja is azt.

Telefon tokok Nézd meg őket

Ádám Takács
Ádám Takács

Az új technológiák szerelmese, akit több éve lenyűgöz az okostelefonok világa. Emellett, lelkes tesztelője a tech kiegészítőknek GSM tartozékoknak, amelyekről szerkesztőként értékeléseket készít. A szabadidejében szeret utazni és videójátékozni. Az Etuo blog olyan témakörökben nyújt gyors segítséget, amik a hétköznapi mobilhasználat során problémát jelenthetnek.

Please select one of each of the ratings above.