Mi a teendő ha bekapcsoláskor befagy a telefon és csak a logót mutatja?

Egyes Android telefon készülékek esetében probléma lehet a készülék bekapcsolásánál és lefagy a képernyő a gyártó logójánál. Ez nem egy gyakori hiba, bár ennek forrása különböző okokból eredethet. Éppen ezért, érdemes különböző módszerekkel megpróbálni helyreállítani a készülék normál működését.Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy mikkel érdemes elhárítani a hibát.

Indítsuk újra a készüléket

A legelső ami ilyenkor az eszünkbe juthat, hogy újraindítjuk a készüléket. Tartsuk lenyomva a kikapcsoló gombot ameddig a kijelző teljesen elsötétül. Várjunk pár másodpercet és kapcsoljuk be újra a telefont.

1. Mi a teendő ha bekapcsoláskor befagy a telefon és csak a logót mutatja?

Régebbi készülékek esetében, amennyiben erre lehetőség van, megpróbálkozhatunk az akkumulátor kivételével és újbóli behelyezésével is.

Készítsünk biztonsági mentést az adatainkról

Ha a telefon továbbra is folyamatosan lefagy és nem tudunk továbbjutni a kezdőképernyőn, akkor nagy valószínűséggel szoftveres probléma okozza a hibás működést. Mielőtt bármilyen további módszerrel próbálkoznánk, ajánlott biztonsági mentést készíteni a telefonon található adatokról. Legyen szó akár a fényképekről, kontaktokról vagy egyéb fontos fájlokról, ezeket könnyedén átmenthetjük a számítógépre adatkábel használatával.

Kapcsoljuk be a készüléket Csökkentett módban

A legtöbb Android operációs rendszert futtató telefon rendelkezik Csökkentett mód funkcióval, ami azt jelenti, hogy a készülék kizárólag a gyári beállítások szerinti alkalmazásokkal és opciókkal kerül elindításra. Ezt a módszert sokszor használják egyéb szoftveres meghibásodás esetén is. Például, ha egy általunk telepített alkalmazás hibás működést eredményez, akkor a Csökkentett mód segítségével könnyedén felderíthetjük ezt és vihetünk végbe egyéb műveleteket (ezeket a következő fejezetben részletezzük).

A Csökkentett módban történő indításhoz tartsuk lenyomva a Hangerő le gombot a bekapcsoló gombbal együtt és válasszuk ki a megfelelő menüpontot. A csökkentett módból egyszerűen a készülék kikapcsolásával tudunk kilépni.

Állítsuk vissza a telefon gyári beállításait

Kézenfekvő megoldás lehet a készülék visszaállítása a gyári beállításokra. Amennyiben a csökkentett módban való használatkor elindul a készülék, akkor érdemes először a már fent leírt módszerrel biztonsági mentést készíteni az telefonon tárolt adatokról.

A gyári beállítások visszaállítása során minden beállítás, telepített alkalmazás és adat törlődik a készülékről. A művelet elvégzéséhez nyissuk meg a telefon Beállítások menüjét és keressük meg a Visszaállítás a gyári beállításokra opciót (a pontos elnevezés gyártótól és operációs rendszer verziótól függően változhat). Ügyeljünk arra, hogy a készülék közben megfelelő akkumulátor töltöttségi szinttel rendelkezik vagy csatlakoztatva van töltőhöz.

Szoftver frissítés

Amennyiben a gyári beállítások visszaállításával sem oldódott meg a probléma, próbáljuk meg frissíteni a készülék operációs rendszerét. Tekintettel, hogy a technikai hiba hátterében nagy valószínűséggel szoftveres probléma áll, a szoftverfrissítés által meg tudunk győződni arról, hogy ez valóban így van-e. A szoftverfrissítést a már korábban leírt Csökkentett módban indítással is meg kísérelhetjük vagy adatkábel segítségével a számítógépre való csatlakoztatás során.

Készülék garancia vagy szakszerviz

Abban az esetben ha a fenti lépések sem jártak sikerrel és a készülék továbbra sem kapcsol be megfelelőképpen, akkor forduljunk a szolgáltatóhoz vagy viszonteladóhoz érvényes garancia esetén. Bár ez a hiba jellemzően a régebbi készülékeket érintheti. Ebben az esetben vigyük el a készüléket szakszervízbe, ahol a szakemberek jobban utána tudnak nézni a problémának.

Telefon tokok Nézd meg őket
Ádám Takács
Ádám Takács

Az új technológiák szerelmese, akit több éve lenyűgöz az okostelefonok világa. Emellett, lelkes tesztelője a tech kiegészítőknek GSM tartozékoknak, amelyekről szerkesztőként értékeléseket készít. A szabadidejében szeret utazni és videójátékozni. Az Etuo blog olyan témakörökben nyújt gyors segítséget, amik a hétköznapi mobilhasználat során problémát jelenthetnek.

Rating: 4.60 / 5.0 (12)
Az Ön értékelése
Please select one of each of the ratings above.