Messenger beállítások - milyen lehetőségek vannak és hogyan tudjuk személyre szabni?

A Messenger alkalmazás az egyik legnépszerűbb üzenetküldő felület, amelyet főképp mobil eszközökről szoktak használni a felhasználók, bár a számítógépen belépve is szinte azonos működéssel bír. Az alkalmazás folyamatosan új funkciókkal bővül, így sokszor nehéz lehet nyomon követni a változásokat és azok beállításait. A Messengert főleg az első használat során érdemes személyre szabni, hiszen az adatvédelemtől kezdve az értesítésekig számos lehetőségünk van megadva, hogyan szeretnénk használni a funkciókat.

Messenger beállítások

1. Messenger beállításai – hol vannak, és hogyan lehet módosítani?

Azon felhasználók számára, akik még nem annyira ismerik az alkalmazás működését, elsőre megtévesztő lehet, hol találhatóak a beállítások. A beállításokat Android készülékeken a bal felső sarokban található profilra (azaz a profilképre) koppintva tudjuk elérni. Ugyanez a szekció Apple típusú okostelefonokon a jobb alsó sarokban, szintén a profilképpel ellátott részről érhető el. Az innen nyíló ablakban a különböző menüpontokon keresztül lehet személyre szabni az alkalmazás működését.

Messenger beállítások menüpontok

A Beállítások listában könnyedén áttekinthető, hogy milyen kategóriákban van lehetőségünk változtatásokat eszközölni. A legelső opció a listában a Sötét mód. Ebben a menüpontban beállítható, hogy az alkalmazást világos vagy sötét módban szeretnénk használni - ez elsősorban az ablakok megjelenítését befolyásolja. A sötét mód fekete háttérrel mutatja az alkalmazást, ami kimondottan az éjszakai használat során jobban kíméli a szemet. Emellett az is opció, hogy a telefon rendszerbeállításainak megfeleően változtassa az üzemmódot, azaz ha a telefon éjszakai módba lép, akkor az alkalmazás is automatikusan megváltoztatja a beállítást és nem kell minden alkalommal átállítani.

A következő menüpont az aktív státuszt teszi beállíthatóvá. Ennek értelmében az ismerőseink és Messenger kontaktjaink akkor látják, hogy éppen elérhetőek vagyunk az alkalmazásban ha ez engedélyezve van. Az aktív státuszt az alkalmazás kis zöld státusz ikonnal jelzi. Fontos, hogy inaktív állapotban mi sem látjuk az ismerőseink elérhetőségét vagy ha nemrégiben aktívan használták az alkalmazást.

A beállítások között a következő menüpont a telefonszámmal kapcsolatos beállításokat jeleníti meg. Ebben az ablakban megadhatjuk a telefonszámunkat, ha ez még nem történt meg korábban. Ennek segítségével a továbbiakban telefonszámmal is be tudunk jelentkezni az alkalmazásba, valamint, az alkalmazáson belül beérkező üzenetekről SMS értesítést küld. A telefonszámok kezelése szintén innen elérhető, szóval el tudjuk távolítani a kívánt telefonszámokat ha azt már nem szeretnénk használni vagy összekötni a Messengerrel és személyre szabhatók az SMS értesítések.

Az adatvédelem és biztonság felületen további beállítási lehetőségek állnak rendelkezésre az alkalmazás működésével kapcsolatban. Az első opción belül el tudunk rejteni megadott felhasználókat az alkalmazáson belül - ettől függetlenül továbbra is kapcsolatba tudunk lépni egymással. A Biztonság szekcióban az alkalmazás indításához szükséges biztonsági funkciót is meg lehet adni, így minden Messenger indításkor arcfelismeréssel vagy kóddal lehet hozzáférni az alkalmazáshoz.

A Messenger továbbá lehetőséget ad arra, hogy személyre szabjuk mely felhasználók tudnak üzenetet küldeni számunkra - Facebook ismerősök és azok akik még nem ismerőseink a felületen. Alapbeállítás szerint aki még nem ismerősünk, az nem egyből a beszélgetések vagy chat felületen jelennek meg hanem az engedély kéréseknél. Emellett, a letiltott felhasználókat is itt tudjuk kezelni - például ha valaki számára elérhetetlenek szeretnénk lenni akkor vegyük fel a felhasználót a listára aki így nem tud velünk kapcsolatba lépni.

Értesítések és hangok, kontaktok, avatár, és egyéb beállítások

A beállítások második blokkjában kezelhetünk számos egyéb beállítást. Ezek közül talán a legfontosabb az értesítések és hangok beállításai. Megadható például, hogy a funkció visszakapcsolásáig ne kapjunk értesítést, megjelenjen-e a kapott üzenetek előnézete és milyen értesítési hang legyen használva a Mesengerhez.

A telefonos kontaktok menüpontban engedélyezhetjük az alkalmazásnak, hogy a telefonos kapcsolataink a névjegyzékből szinkronizálásra kerüljenek, így a Messenger a regisztrált telefonszám alapján ajánlhat új ismerősöket a Facebookon. Ebben a blokkban továbbá hozzáadhatunk új avatárt, nyomon követhetjük a Facebook-os rendeléseinket és megadhatjuk, hogy a kapott multimédia fájlok, mint a fotók és videók automatikusan mentésre kerüljenek a telefon gallériájába.

Fiók beállítások

A fiókbeállítások között a tágabb értelemben vett, Facebook beállításokhoz férünk hozzá. Itt rengeteg adat és preferencia megadható, módosítható. Ezek közül a legfőbb menüpontok a személyes adatok frissítése, megrendelések és fizetési adatok, biztonság és bejelentkezés, valamint az adatvédelmi beállítások. A fiók biztonsága szempontjából erősen javasolt a kétfaktoros autentikáció (2FA) beállítása is - amennyiben ezt bekapcsoljuk, akkor a fiókhoz új eszközön csak akkor férhetünk hozzá, ha a megadott autentikátor alkalmazásban ezt hitelesíteni tudjuk.

Telefontok - nézd meg őket

Ádám Takács
Ádám Takács

Az új technológiák szerelmese, akit több éve lenyűgöz az okostelefonok világa. Emellett, lelkes tesztelője a tech kiegészítőknek GSM tartozékoknak, amelyekről szerkesztőként értékeléseket készít. A szabadidejében szeret utazni és videójátékozni. Az Etuo blog olyan témakörökben nyújt gyors segítséget, amik a hétköznapi mobilhasználat során problémát jelenthetnek.

Rating: 4.60 / 5.0 (12)
Az Ön értékelése
Please select one of each of the ratings above.