Képernyőbe integrált ujjlenyomat-olvasós telefon – megéri?

Egyre több olyan telefonmodellel találkozni a piacon, amelynél az ujjlenyomat-olvasót a képernyőbe integrálták. Ezt a technológiát a gyártók ugyanolyan lelkesen fejlesztették ki, mint az arcfeloldó funkciót. Ebben a cikkünkben azt vizsgáljuk, hogy milyen előnyei és hátrányai vannak a képernyőben található biometrikus olvasónak. Reméljük, hogy cikkünk segíteni fog azoknak a felhasználóknak, akik még nem tudják eldönteni, hogy ilyen okostelefont választanak-e.

A képernyőbe integrált ujjlenyomat-olvasó előnyei

1. Képernyőbe integrált ujjlenyomat-olvasós telefon – megéri?

Három előnye is azonnal nyilvánvaló a beépített ujjlenyomat-olvasónak:

1. könnyű használatot biztosít. A leolvasó pontosan abban a helyen található, ahol a felhasználó hüvelykujja kerül, amikor a telefont a kezébe veszi.

2. egységes telefon kialakítás. A tervezőknek nem kell behúzásokat és gombokat elhelyezniük az okostelefon házában, amelyeket csak a telefon feloldására szántak. Ezért a telefon tartozékok hoz, például tokokhoz, nincs szükség további kivágásokra. Ennek köszönhetően több hely marad nyomtatásra vagy gravírozásra a hátoldalon.

3. futurisztikus megjelenés. A gyártók általában a képernyőn vizuálisan is megjelenő optikai szkennereket használnak, amelyek megvilágítják beolvasása előtt az ujjat, és kellemes animációk jelennek meg a telefon képernyőjén.

A képernyőbe integrált ujjlenyomat-olvasó hátrányai

2. Képernyőbe integrált ujjlenyomat-olvasós telefon – megéri?

Az előnyök mellett azért találni pár hátrányt is:

1. a képernyőbe rejtett ujjlenyomat-olvasó lassabb, mint a hagyományos, fizikai szkenner. A rejtett olvasóval történő feloldásakor valamivel hosszabb ideig kell a felhsználónak a képernyőn tartania az ujját, ami zavaró lehet, ha hozzászoktunk az „azonnali” feloldáshoz.

2. a védőfólia megnehezítheti a leolvasást. Ha rosszul lett felhelyezve (például tele van léghólyagokkal), vagy túl vastag a védőfólia, az gátolhatja a szkenner megfelelő működését.

3. a szkenner halványan látható. Különösen erős napsütésben, amikor nagy a tükröződés, néha láthatóvá válik az ujjlenyomat-olvasó körvonala, ami rontja az összhatást.

4. a képernyő sérülése feloldhatatlanná teheti a telefont. Talán a legkomolyabb hátrányt az jelenti, hogy ha bereped a képernyő – ami azért megesik, ha nincs megfelelő védőfólia felrakva –, akkor van esély rá, hogy az ujjlenyomat olvasó is sérül.

Onnantól kezdve pedig gyakorlatilag használhatatlan a telefon, hiszen nem tudja feloldani a zárat rajta.

Megéri képernyőbe integrált ujjlenyomat olvasós telefont venni?

3. Képernyőbe integrált ujjlenyomat-olvasós telefon – megéri?

A képernyőbe rejtett leolvasó az egyik legkényelmesebb telefonbiztonsági funkció. Ennek a megoldásnak több hátránya is van, ám az okostelefon-gyártók ezt a technológiát még tovább fogják finomítani.

A jelenlegi modellek esetében azt mondhatjuk, hogy egyaránt szólnak erős érvek mellette és ellene. Az biztos, hogy aki a fizikai gombok híve, inkább külön dedikált szkennerrel vásároljon okostelefont, ha viszont a legmodernebb technológiákat kedveli, feltétlenül ilyen készüléket vegyen!

Telefon tokok Nézd meg őket

Ádám Takács
Ádám Takács

Az új technológiák szerelmese, akit több éve lenyűgöz az okostelefonok világa. Emellett, lelkes tesztelője a tech kiegészítőknek GSM tartozékoknak, amelyekről szerkesztőként értékeléseket készít. A szabadidejében szeret utazni és videójátékozni. Az Etuo blog olyan témakörökben nyújt gyors segítséget, amik a hétköznapi mobilhasználat során problémát jelenthetnek.

Please select one of each of the ratings above.