Hogyan ellenőrizhetjük le a telefon modelljét?

Napjainkban az okostelefonok egymáshoz hasonlóan néznek ki és hasonló a megnevezésük is. Éppen ezért, sok felhasználó nincs tisztában azzal, milyen telefonja van. A modell ismerete azonban sok esetben hasznos, például olyankor, mikor tartozékokat, védőtokokat vásárolunk a telefonhoz. Mai cikkünkben részletesen elmagyarázzuk, hogyan lehet leellenőrizni a készülék modelljét.

Matrica

1. Hogyan ellenőrizhetjük le a telefon modelljét?

A mobiltelefonok túlnyomó többségében található egy matrica az akkumulátor alatt, mely tartalmazza a telefonnal kapcsolatos információkat. Mielőtt azonban eltávolítanánk a hátlapot és az akkumulátort, győződjünk meg róla, hogy a készülék ki van kapcsolva. Ez nagyon fontos, ugyanis az akkumulátor hirtelen eltávolítása a bekapcsolt telefonból adatvesztést és szoftverhibákat is eredményezhet.

Információk a dobozon

telefonmodell megnevezese a dobozon

Az okostelefon eredeti dobozán mindig megtalálhatók a legfontosabb, készülékkel kapcsolatos információk, többek között a modell pontos megnevezése is.

Az Apple telefonok modelljének ellenőrzése

modell megnevezese az iphone hátulján

Az Apple telefonok régebbi modelljeinél és egyes Huawei telefonok esetében a verziószám a készülék hátoldalába van gravírozva. Az újabb Apple modellek esetében a modell nevét a következő lépéseket követve tudjuk megtekinteni: Beállítások >> Általános >> Modell vagy cikkszám.

A fent említett menüpont alatt található modellszámot beírhatjuk a Google keresőbe, és a gyártó hivatalos honlapjára érkezve több információt is találhatunk a modellről.

Az Android és Windows telefonok modelljének meghatározása

Ha a telefonunkon nincs matrica és az eredeti doboz sincs kéznél, az operációs rendszerben található adatok segítségével is azonosítani tudjuk a modellt. A Windows Phone és Android telefonok esetében az információ a következő módon érhető el: Menü >> Beállítások >> A telefonról.

A modell meghatározása kód segítségével vagy a bekapcsolás során

Néhány telefonmodell esetében beírhatunk egy rövid kódszámot, melynek köszönhetően megjelennek az eszköz modelljével kapcsolatos információk. A Nokia telefonok esetében például a *#0000# kód beírását követően juthatunk információkhoz. Számos okostelefon a készülék bekapcsolásakor is kiírja a készülék nevét, modelljét.

Mik az előnyei a modell ismeretének?

tokok

Amennyiben szeretnénk eladni okostelefonunkat, fontos, hogy ismerjük a modell pontos megnevezését és a fontosabb paramétereket, hiszen csak így tudjuk megfelelően meghatározni az értékét.

Ha nem tudjuk, mi a készülék pontos megnevezése, nem tudunk hozzá tartozékokat, például telefontokot vagy védőfóliát beszerezni. Ezek a védőtartozékok nélkül a telefon számos veszélynek van kitéve, melyek következtében akár tartós károsodásokat is szenvedhet a készülék.

Telefon tokok Nézd meg őket

Ádám Takács
Ádám Takács

Az új technológiák szerelmese, akit több éve lenyűgöz az okostelefonok világa. Emellett, lelkes tesztelője a tech kiegészítőknek GSM tartozékoknak, amelyekről szerkesztőként értékeléseket készít. A szabadidejében szeret utazni és videójátékozni. Az Etuo blog olyan témakörökben nyújt gyors segítséget, amik a hétköznapi mobilhasználat során problémát jelenthetnek.

Please select one of each of the ratings above.