Hogyan állíts be a telefonod kameráját, hogy azzal még szebb fotókat készíthess?

Az okostelefonok kamerái automatikus rögzítési módra vannak beállítva. Ebben a képrögzítési módban a készülék szoftvere automatikusan választja ki a beállításokat a környezeti feltételeknek megfelelően. Mivel az okostelefon nem mindig képes tökéletesen beállítani a megvilágítás szintjét, érdemes ehhez a kézi üzemmódot kiválasztani. A mai bejegyzésben azt mutatjuk be, hogy hogyan állíthatod be manuálisan a telefonkészüléked kamerájának paramétereit.

Engedélyezd a professzionális módot a telefonodon

A professzionális mód lehetővé teszi a fényképezőgép beállításainak manuális kiválasztását. Ennek elindításához keresd ki a fényképező opciói között a „pro fotó” mód vagy a „manuális fotóbeállítás” üzemmódon (az elnevezések az okostelefon gyártmányától és típusától függően változhatnak). Például a Huawei Mate 10 Lite telefonban a Mód/Pro funkciót úgy találod meg, ha bekapcsolod a kamera alkalmazást, és a képernyőn az ujjadat balról jobbra húzod.

Apple VSCO alkalmazás

1. Hogyan állíts be a telefonod kameráját, hogy azzal még szebb fotókat készíthess?

Az iPhone készülékek esetében a kérdés egy kicsit bonyolultabb, mert a gyártó nem engedte meg a felhasználóknak, hogy módosítsák az alapértelmezett kamera beállításokat. Tehát ahhoz, hogy az Apple eszközök manuális beállítás fotó módot használni lehessen, le kell töltenie egy olyan speciális alkalmazást, mint például a VSCO (természetesen ez is letölthető az AppStore-ból). Ez a program már lehetővé teszi iPhone készülékek esetében is a saját, egyéni paraméterek és módok beállítását.

Expozíció és zársebesség

2. Hogyan állíts be a telefonod kameráját, hogy azzal még szebb fotókat készíthess?

Vagyis a különböző megvilágítási beállítások és az expozíciós idő. A zársebesség egy olyan paraméter, amely meghatározza a blende nyitási idejét. Másodpercekben mérik (például 1/1000, 1/500, 1/250). Az expozíciós idő növelése, például 1/1000-ről 1/500-ra megduplázza a mátrixra eső fényt.

Ha a fénykép túl sötét, javasolt az expozíciós idő meghosszabbítása. A hosszú expozíciós idő miatt azonban a fénykép elmosódhat, mivel befogja a kezünk természetes mozgása következtében történő képelmozdulásokat is. Ezért az 1/10-nél alacsonyabb értékeknél érdemes valamilyen kamera állványt, készülék rögzítést használni.

ISO

Az ISO egy szabvány, amely megadja a kamera fényérzékenységét. A modern telefonokban ennek a paraméternek az értéke 50-3200 pont között mozog. Minél magasabb az ISO, annál nagyobb az expozíció érzékenysége.

Az alacsonyabb érzékenység élethűbb, teltebb színeket eredményez és valamivel jobb képminőséget, míg a magasabb ISO / érzékenység hasznos, ha gyenge fényviszonyok között készülsz fényképeket készíteni.

Ha napon, vagy nappal szemben szeretnél fényképezni, akkor az a legjobb, ha az ISO-értéket a lehető legalacsonyabbra állítod, például 50 vagy 100-as értékre. Felhős napokon vagy beltéri fotózás esetén érdemes nagyobb érzékenységet használni, például 400 vagy 600as ISO-t, a lényeg, hogy ne haladja meg a 800-as értéket, mivel ez már zajt okozhat a képen.

Fehéregyensúly

A fehéregyensúly határozza meg a színhőmérsékletet. Ezt a paramétert Kelvinben fejezik ki és az egyes okostelefon-szoftverekben a fehéregyensúly típusait az aktuális fényforrástól valamint az uralkodó fényviszonyoktól függően adják meg, ami nagyban megkönnyíti fotózás közben a gyors beállítást (például nappali fény 5300 - 5700 K, felhős 6400 - 6600 K, izzólámpa 2600 - 2800 K, fluoreszkáló fény 3900 - 4100 K ).

A vaku

3. Hogyan állíts be a telefonod kameráját, hogy azzal még szebb fotókat készíthess?

Rossz megvilágítási körülmények között egy megfelelően megvilágított fénykép elkészítése még a legnagyobb zársebesség és magasabb ISO érték beállítások mellett sem lehetséges. Ilyen körülmények között az éles és életteli színekért használj vakut vagy más külső fényforrást (például LED-es telefonlámpát)!

Digitális zoom

A fényképek nagyítása jelentősen rontja a képek minőségét, ezért a digitális zoom használata nem kifejezetten ajánlott, ha jó minőségű fotót akarsz készíteni. Amennyiben egy közeli dolgot szeretnél lefotózni, akkor vagy közelebb kell lépned a fényképezett objektumhoz, vagy egy külön erre készült segéd lencsét kell tenned a telefonodra (lásd még: Hogyan készítsünk makrofotókat a telefonnal?).

Fénykép vágása

4. Hogyan állíts be a telefonod kameráját, hogy azzal még szebb fotókat készíthess?

Fotózás közbeni szintbeállításhoz és utólagos vágáskor érdemes a rácsvonalat használnod, amellyel tökéletesen vízszinteshez tájolhatod a kép elemeit. Vágás során nagyon fontos, hogy a képeden az úgynevezett metszéspontokon (vagy a középponton) legyen a hangsúly, azaz a fontosabb tárgyakat, emberi arcokat és helyeket ennek megfelelően helyezd el a fotón.

A lencse tisztasága

5. Hogyan állíts be a telefonod kameráját, hogy azzal még szebb fotókat készíthess?

A kép elkészítése előtt ne felejtsd el alaposan áttörölni a telefonod lencséjét egy nedves ruhával, olyannal, amelyet a képernyő vagy szemüveg tisztításához is szokás használni. A lencséken lévő olajos ujjlenyomatok így eltűnnek, és nem befolyásolják az elkészített fényképeid minőségét.

GSM tartozékok

Ádám Takács
Ádám Takács

Az új technológiák szerelmese, akit több éve lenyűgöz az okostelefonok világa. Emellett, lelkes tesztelője a tech kiegészítőknek GSM tartozékoknak, amelyekről szerkesztőként értékeléseket készít. A szabadidejében szeret utazni és videójátékozni. Az Etuo blog olyan témakörökben nyújt gyors segítséget, amik a hétköznapi mobilhasználat során problémát jelenthetnek.

Please select one of each of the ratings above.