Futáshoz hogyan válassz fülhallgatót?

A gyorsabb ütemű, kedvenc zeneszámok hallgatása futás közben élvezetesebbé és lendületesebbé teszi az edzést. Az energikus zene mozgásra motivál és serkentőleg hat az idegrendszerre. Azonban a futáshoz, edzéshez legmegfelelőbb fejhallgató kiválasztása nem könnyű feladat, mivel a legtöbb hagyományos modell alkalmatlan az aktív sport közbeni használatra. Az alábbi szempontjaink segíthetnek, hogy olyan fejhallgatót válassz, amellyel edzés közben is a lehető legzavartalanabbul és a legjobb hangminőségben élvezheted kedvenc zenédet.

Fejhallgató típusok

1 Futáshoz hogyan válassz fülhallgatót?

A fejhallgatót két alaptípusra lehet osztani: fülhallgató és fejhallgató.

A fülhallgató modelleket is két alcsoportra osztják: a hallójárathoz illeszthető és a fülbe dugható kialakítású modellekre.

Hallójárathoz illeszkedő fülhallgatók

A fülhallgatók a hallójárathoz illeszkedő, lapos formájú modellek, amelyek sekélyen fekszenek a fülkagylóban így azok erőteljesebb rázkódás vagy mozgás hatására hajlamosak kicsúszni.

A felületes hallójárati illeszkedés miatt ez a típus nem csak hangzásban hagy kívánnivalót maga után, de a környezeti zajokat sem szűrik ki megfelelően, ráadásul, ha a hangerőt feljebb vesszük a zenelejátszóban, akkor az általunk hallgatott zenét a környezet is hallhatja.

A hallójáratba illeszthető fülhallgatók

2 Futáshoz hogyan válassz fülhallgatót?

A hallójáratba illeszthető fülhallgatók kisebbek, mint a hagyományos fülhallgatók, amelyek csak a hallójárat bejáratához, a fülkagylóba helyezéshez lettek kialakítva. A mélyen a fülcsatornába helyezhető hangszórók alakra is idomulnak a füljárat falához, így azok biztonsággal maradnak a helyükön, valamint képesek megfelelően kizárni a környezet hangjait, miáltal élvezhetőbb hangzást is biztosítanak futás, sportolás közbeni zenehallgatás során.

A tökéletes hangélményhez azonban olyan fülhallgatót válassz, amely rendelkezik átalakítóval, így garantálja a kiváló hangminőséget és a dalok részleteinek hallhatóságát még akár alacsonyabb hangerő mellett is.

Fejhallgatók

3 Futashoz hogyan valassz fulhallgatot?

Vezetékes és vezeték nélküli változataiból válogathatnak azok, akik minőségi hangzásra vágynak.

A fejhallgató a fülhallgatókkal ellentétben nem felel meg az edzések által támasztott elvárásoknak, ellenben maximális zenehallgatási élményt képes nyújtani azok számára, akik veszteségmentes hangzást preferálják.

A fejhallgató lényegi előnye, hogy vezeték nélküli változatával a zenehallgatás sokkal természetesebb és kötetlenebb, amelyet azok is nyugodtan élvezhetnek, akiket zavarják a füljáratba illeszthető szilikon gumi vagy memóriahabos fül illesztékek, így a fülbe dugható fülhallgatókat nem tudják használni.

Melyik fülhallgatót válasszuk edzéshez, futáshoz, aktív életvitelhez?

A futáshoz a legjobb hangminőséget biztosító fülhallgatóra vágyunk, amelyik tompítja vagy kizárja a külső hangokat ugyanakkor kényelmes is, akkor fülbe helyezhető fejhallgatót kell választanunk. Hacsak nem tartozunk azon különösen érzékeny emberekhez, akiknek a hallójárata nem bírja az ilyen eszközök tartós alkalmazását.

A fülbe helyezhető fejhallgatókat méretük és nagyobb súlyuk miatt kevesebben választják sportoláshoz, mint a hallójáratba illeszthető fülhallgatókat, pedig ezek elsősorban a hangminőségre különösen érzékeny emberek számára készülnek. A fejhallgató pozitívuma, hogy vezeték nélküli kivitellel készülnek, ami sokkal előnyösebb, mint a vezetékes forma, amelybe beleakadhatunk és akár ki is ránthatjuk vele fülünkből a készüléket.

A sportos embereknek szánt fülhallgatóknak a lehető legkisebbeknek kell lennie, hogy ne legyenek zavaróak semmilyen aktív tevékenység közben. Ezenkívül jó, ha képesek igazodni a füljárat egyedi adottságaihoz.

Függetlenül attól, hogy végül milyen típusú fejhallgatót választasz, lényeges, hogy minőségi termék legyen, egy már bevált gyártótól. A „no name”, azaz nem márkás fejhallgató nem csak kényelmetlen lehet, de hangminőség terén is lényegesen eltérhet a minőségi, ismert márkák termékeitől.

A fülbe helyezhető fejhallgatók közül mi a vezető Huawei gyártó AM115 fejhallgatóját valamint.

Fejhallgató esetében a Samsung EO-IG935 pedig messze a legjobb választás ugyanis nagyon könnyű és kiváló minőségű anyagokból készül, ráadásul a lejátszóhoz Bluetooth 3.0-s verzióján keresztül képes csatlakozni.

Telefonos fülhallgatók

Ádám Takács
Ádám Takács

Az új technológiák szerelmese, akit több éve lenyűgöz az okostelefonok világa. Emellett, lelkes tesztelője a tech kiegészítőknek GSM tartozékoknak, amelyekről szerkesztőként értékeléseket készít. A szabadidejében szeret utazni és videójátékozni. Az Etuo blog olyan témakörökben nyújt gyors segítséget, amik a hétköznapi mobilhasználat során problémát jelenthetnek.

Please select one of each of the ratings above.