A telefonom magától tölt le alkalmazásokat – hogyan előzhetjük meg?

Manapság rengeteg nemkívánatos alkalmazással találkozhatunk az interneten és digitális áruházakon, amelyek sokszor akár a háttérben, észrevétlenül települhetnek a készülékünkön. Ez a jelenség leginkább az Android operációs rendszerű telefonoknál fordul elő. A különböző felugró ablakok és spam oldalak mellett hamis hirdetések is okozhatják a problémát, így mindenképpen oda kell figyelnünk az ehhez hasonló tartalmak elkerülésére. A mai cikkünkben bemutatjuk hogyan előzhetjük meg és kezelhetjük ezt a problémát.

Kapcsoljuk ki az ismeretlen forrásból származó alkalmazások telepítését

1. A telefonom magától tölt le alkalmazásokat – hogyan előzhetjük meg?

Az első és legfontosabb lépés az ismeretlen forrásból származó alkalmazások beállításának kikapcsolása, amelyet a rendszerbeállításokból tudunk elvégezni. Ezáltal nagyban csökkenthetjük annak kockázatát, hogy akaratunkon kívül ismeretlen alkalmazások kerüljenek a telefonra.

A beállítás elnevezése gyártótól, modelltől és operációs rendszertől függően eltérhet, ezért, ha nem találjuk ezt a beállítások között, akkor használjuk a beállításokon belüli keresőmezőt, például az „ismeretlen” szó begépelésével.

ROM és Flash visszaállítása

További lehetséges megoldás a telefon ROM és Flash eredeti állapotra történő visszaállítása. Ennek köszönhetően meggyőződhetünk arról, hogy minden nem kívánt alkalmazás törlésre került a készülékről.

Gyanús alkalmazások eltávolítása

2. A telefonom magától tölt le alkalmazásokat – hogyan előzhetjük meg?

Sok esetben egy új vagy gyanús alkalmazás megjelenése egy meglévő, általunk rendszeresen használt alkalmazásnak tudható be. Ezek az alkalmazások sokszor a frissítések részeként is települhetnek, így a probléma észlelésekor érdemes kikapcsolni az automatikus frissítések letöltésére vonatkozó beállításokat. Ha az alkalmazást biztosan nem mi töltöttük le, akkor érdemes minden esetben törölni azt.

Google fiók jelszavának megváltoztatása

Előfordulhat, hogy a Google azonosítónk vagy fiók hozzáférésünk illetéktelen kezekbe került és ez okozza az ismeretlen alkalmazások feltűnését a készüléken. Amennyiben erre gyanakodunk, akkor a fiókkal jelentkezzünk ki minden eszközről (megtalálható a fiók beállítások között) és változtassuk meg a jelszavakat.

Gyári beállítások visszaállítása

Abban az esetben, ha a fent leírt lépések elvégzése után is találkozunk a problémával akkor a gyári beállítások visszaállítását javasoljuk. A beállítások elvégzése előtt célszerű lehet a biztonsági mentések visszaállításának kikapcsolása is, hiszen előfordulhat, hogy ezt követően újra telepítésre kerül a kártékony alkalmazás. A gyári beállítások visszaállítását megelőzően ne felejtsünk el biztonsági mentést készíteni a fontos adatainkról, hiszen azok a beállítás folyamán törlődnek a készülékről.

Biztonsági alkalmazások használata

3. A telefonom magától tölt le alkalmazásokat – hogyan előzhetjük meg?

Sajnos a mai világban rengeteg kémprogram és vírus található az interneten, így a telefon szokatlan működése mögött is gyakran állhatnak ezek a programok. Fontos, hogy a számítógéphez vagy laptophoz hasonlóan mindig legyen a telefonra is telepítve tűzfal vagy antivírus alkalmazás. Annak ellenére, hogy ezek már nagy számban állnak rendelkezésre, próbáljunk meg egy megbízható szolgáltatót választani (mint pl. az Avast), amely ezentúl folyamatosan védelmet nyújt a készülék és érzékeny adataink számára.

Telefon tokok Nézd meg őket

Ádám Takács
Ádám Takács

Az új technológiák szerelmese, akit több éve lenyűgöz az okostelefonok világa. Emellett, lelkes tesztelője a tech kiegészítőknek GSM tartozékoknak, amelyekről szerkesztőként értékeléseket készít. A szabadidejében szeret utazni és videójátékozni. Az Etuo blog olyan témakörökben nyújt gyors segítséget, amik a hétköznapi mobilhasználat során problémát jelenthetnek.

Please select one of each of the ratings above.