A telefon magától hangokat ad ki - mi lehet a háttérben?

A mai okostelefonok nagyon sokféle hangjelzést adhatnak ki, amik egy idő után túl gyakoriak lehetnek vagy esetleg zavarják egyéb tevékenységeinket. A rendszeres hangjelzések, továbbá megnehezíthetik felismerni, hogy éppen új üzenetet kaptunk, valaki telefonon hív vagy csak egy alkalmazás küld értesítést, ami nem is annyira sürgős. Hogyan kezelhetjük ezeket a beállításokat és mik okozhatják hangjelzéseket? A mostani cikkben ezt a kérdéskört járjuk körbe.

Alkalmazás értesítések

1. A telefon magától hangokat ad ki - mi lehet a háttérben?

A rendszeres hangjelzések hátterében elsősorban a különféle alkalmazások jelzései állnak. Az átlagos felhasználó egyre több alkalmazást telepít a készülékére, és ezek az alkalmazások a beállításoktól függően igen gyakori értesítéseket (úgynevezett “push” értesítéseket) is küldhetnek. Ha egy bizonyos alkalmazástól nem szeretnénk olyan gyakorisággal- vagy egyáltalán értesítéseket kapni, azt legkönnyebben a telefon beállításai között tudjuk személyre szabni. Ehhez nyissuk meg a Beállításokat, és válasszuk ki az Alkalmazások menüpontot. A menüpont elnevezése gyártótól és típustól függően eltérhet, Apple készülékek esetén például nincs is erre külön menüpont - az alkalmazások listájához görgessünk le a beállításoknál és a lista végén megjelennek a telepített appok.

Miután megtaláltuk a kívánt alkalmazást, koppintsunk rá a nevére, így hozzáférünk egy külön oldalon az ezzel kapcsolatos beállításokhoz. Abban az esetben ha az alkalmazás hangjelzései nem fontosak számunkra, akkor egyszerűen kapcsoljuk ki az értesítéseket. Jellemzően a közösségi média és üzenetküldő alkalmazásoknál azonban fontos lehet időben megkapni az értesítéseket - az általunk gyakran használt alkalmazásoknál engedélyezzük az értesítéseket. Az értesítések fajtáját szintén ebben a menüpontban lehet megadni. Itt beállíthatjuk azt is, hogy a zárolt képernyőn is megjelenjen az értesítés, illetve, hogy hangjelzést is szeretnénk hozzájuk kapni. A hangjelzések további beállításait jellemzően az egyes alkalmazások beállítási menüjében van lehetőség személyre szabni - ezáltal elkerülhetjük azt, hogy több alkalmazás ugyanolyan hangjelzéssel küldjön értesítéseket.

Bluetooth és NFC

2. Bluetooth és NFC

Azokban a helyzetekben amikor nincs szükségünk a Bluetooth és NFC csatlakozások használatára, akkor igyekezzünk mindig kikapcsolni ezeket a funkciókat. Egyrészről, az akkumulátor használatát is valamivel optimalizálni tudjuk, illetve elkerülhetjük azt is hogy a telefon automatikusan csatlakozzon egy külső eszközre - sok esetben ez is hangjelzéssel járhat.

Operációs rendszer és készülék hibák

Jellemzően régebbi gyártású készülékeknél és elavult operációs rendszereknél a telefon vagy a rendszer meghibásodása hangjelzésekkel járhat. Amikor ilyet tapasztalunk, akkor érdemes újraindítani a készüléket. Ha az újraindítás után is találkozunk olyan hangjelzésekkel, amik nem alkalmazás értesítésekből adódnak, akkor próbáljuk meg visszaállítani a készüléket a gyári beállításokra. Figyelni kell arra, hogy ilyenkor minden mentett adat és beállítás is törlődik a készülékről, így készítsünk biztonsági mentést a fontos adatokról és fájlokról.

Ezt a műveletet a készülék Beállítások menüpontján belül a Visszaállítás a gyári beállításokra opcióval tudjuk elvégezni.

Meghibásodott hangszóró

3. A telefon hangszórója

Ha továbbra is ismeretlen hangjelzéseket ad a készülék vagy esetleg recsegő hangot hallunk a hangszóróból, akkor valószínűleg az eszköz meghibásodása áll a háttérben. Amennyiben még érvényes a gyári garancia, akkor mindenképpen keressük fel a viszonteladót vagy szolgáltatót a hiba javítására. A hangszóró meghibásodását több esemény is előidézheti, akár a készülék leejtése vagy beázása is. Ilyen esetekben is javasolt szakszerviz felkeresése.

Hacker támadás, káros szoftver

Bár ez a lehetőség manapság már viszonylag kevésbé valószínű, a régebbi gyártású és operációs rendszert futtató készülékeken előfordulhat, hogy egy külső forrásból beszerzett alkalmazás vagy telefonos vírus okozza a gondot. Ilyen szélsőséges esetekben ritkán az áll a hiba hátterében, hogy a készülék mikrofonja folyamatosan be van kapcsolva. Ha erre az eshetőségre gyanakszunk, akkor minél előbb végezzük el a telefon gyári beállításainak visszaállítását a fentebb leírtak szerint.

Telefontok - nézd meg őket

Ádám Takács
Ádám Takács

Az új technológiák szerelmese, akit több éve lenyűgöz az okostelefonok világa. Emellett, lelkes tesztelője a tech kiegészítőknek GSM tartozékoknak, amelyekről szerkesztőként értékeléseket készít. A szabadidejében szeret utazni és videójátékozni. Az Etuo blog olyan témakörökben nyújt gyors segítséget, amik a hétköznapi mobilhasználat során problémát jelenthetnek.

Rating: 4.60 / 5.0 (10)
Az Ön értékelése
Please select one of each of the ratings above.