CHRISTMAS SALE akár -50% kedvezmények | Többet látni »

A telefon elveszti a Wi-Fi kapcsolatot - mi a teendő?

A Wi-Fi használatával a készülékek megbízhatóan csatlakozni tudnak az internetre és egyszerű módja annak, hogy a rendelkezésre álló mobilinternet kerettel jól gazdálkodjunk. Ezért hosszabb távon gondot okozhat, ha a telefon nem tud csatlakozni a Wi-Fi hálózatra vagy folyamatosan elveszíti azzal a kapcsolatot. Ez a probléma a készülék gyártójától és típusát függetlenül előfordulhat. Ebben a cikkben körbejárjuk, hogy milyen lépésekkel érdemes ezt a hibát megoldani.

Miért csatlakozik le egy Android készülék a Wi-Fi-ről?

Erre a kérdésre több egyszerű magyarázat is szolgálhat. A következő pontokban összeszedtük a probléma főbb okozóit, érdemes ezekkel a javaslatokkal próbát tenni a legegyszerűbbtől kezdve a bonyolultabb lépésekig, hogy biztosan minden eshetőséget ki lehessen zárni.

1. A telefon elveszti a Wi-Fi kapcsolatot - mi a teendő?

Győződjünk meg róla, hogy másik készülékkel nem jelentkezik ugyanaz a probléma – első lépésként próbáljuk meg a készüléket másik Wi-Fi-re csatlakoztatni vagy kapcsolódjunk ugyanarra a hálózatra más eszközzel. Ha a probléma nem jelentkezik másik Wi-Fi esetén ugyanazzal az eszközzel, akkor valószínűleg a router nem működik megfelelően.

Az automatikus hálózatváltás kikapcsolása – néha, amikor a készülék gyenge jelet észlel a Wi-Fi kapcsolatban, akkor a beállításoktól függően megszakíthatja a kapcsolatot és átáll a mobilinternet- vagy más Wi-Fi használatára. Az Android operációs rendszerétől függően a beállítások között az ‘Automatikus hálózatváltás’- vagy a ‘Gyenge hálózati kapcsolatok mellőzése’ menüpontokban lehet kikapcsolni ezt a beállítást (a menüpontok elnevezése gyártótól függően is változhat).

A ‘Wi-Fi használata alvó mód esetén’ beállítások alkalmazása – több Android készüléknél az alvó mód alatti hálózati csatlakozásokat is be lehet állítani. Amennyiben a probléma a telefon ebben az üzemmódban történő használata során jelentkezik, akkor a beállítások között állítsuk át a Wi-Fi használatát alvó módban a “Mindig” opcióra.

Kapcsoljuk ki a Wi-Fi hálózatok automatikus keresését – az eszköz beállítások között személyre szabható, hogy a készülék folyamatosan keressen elérhető Wi-Fi hálózatokat, akkor is, ha éppen aktív csatlakozásunk van egyhez. Kapcsoljuk ki ezt a lehetőséget, ha a stabil vezeték nélküli internetkapcsolat áll rendelkezésre.

Az ‘Android készülék hálózati beállításainak visszaállítása’ – ez a beállítási opció nem minden készüléken áll rendelkezésre, de megér egy próbát ennek utánanézni. A hálózati kapcsolatok visszaállításával minden ebbe a kategóriába tartozó személyes beállítás törlődik, úgy mint a Bluetooth kapcsolatok, szolgáltatói hálózat preferenciák és VPN beállítások.

Az iPhone készülék lekapcsolódik a Wi-Fi-ről - hogyan lehet megoldani?

2. A telefon elveszti a Wi-Fi kapcsolatot - mi a teendő?

Az Apple készülékek más használati elven és operációs rendszerrel működnek mint az Android-os társaik, így ebben az esetben a fentiektől eltérő módszerekkel érdemes próbálkozni. Összeszedtük a leggyakoribb megoldási javaslatokat:

Kapcsoljuk ki a Wi-Fi hálózatokra történő automatikus csatlakozást - a mentett/ korábban használt Wi-Fi kapcsolatoknál az adott elemre kattintva egyesével beállítható, hogy automatikusan próbáljon rá csatlakozni az eszköz vagy sem.

Wi-Fi hálózat elfelejtése és újracsatlakozás - alkalmanként már egyedül az is meg tudja oldani a problémát, ha töröljük a Wi-Fi kapcsolatot és újra megpróbálunk rá csatlakozni. Ezt az opciót szintén az adott elemre való koppintással tudjuk elérni, ahol a kapcsolat egyéb preferenciáit is be lehet állítani.

Wi-Fi-asszisztens kikapcsolása - ez a funkció alapértelmezetten be van kapcsolva, ha megbízható az otthoni Wi-Fi hozzáférés, akkor érdemes megpróbálni enélkül használni a hálózatot. Ez a funkció egyébként hasznos is lehet más esetekben, hiszen lehetővé teszi, hogy az eszköz gyenge Wi-Fi kapcsolat esetén automatikusan átváltson a mobilinternet kapcsolatra.

Hálózati beállítások visszaállítása - ahogyan az Android-os telefonoknál, iPhone készülékek esetében is érdemes ezzel legutolsóként megpróbálkozni, ha folyamatosan elveszítjük a hálózatot. Ilyenkor minden hálózati beállítás törlődik.

Mit tehetünk, ha a fenti módszerek nem oldják meg a problémát?

Ha a fenti lépések segítségével sem sikerült orvosolni, hogy a készülék stabilan csatlakozzon a Wi-Fi kapcsolatra, akkor a további javaslatokat célszerű kipróbálni. Fentebb említettük, hogy ha más készülék ( telefon, tablet, számítógép stb.) használatával ugyanazon a Wi-Fi hálózaton nem jelentkezik ez a fajta gond, akkor a hiba a készülékben keresendő - viszont ha más eszköz is folyamatosan lecsatlakozik, akkor a router beállításokat kell ellenőrizni vagy visszaállítani. Végső esetben, forduljunk a szolgáltatóhoz vagy viszonteladóhoz a készülék garancia érvényesítéssel. Ha a garancia már lejárt, akkor pedig keressünk fel egy megbízható telefon szervízt.

telefon tokok nezd meg oket

Ádám Takács
Ádám Takács

Az új technológiák szerelmese, akit több éve lenyűgöz az okostelefonok világa. Emellett, lelkes tesztelője a tech kiegészítőknek GSM tartozékoknak, amelyekről szerkesztőként értékeléseket készít. A szabadidejében szeret utazni és videójátékozni. Az Etuo blog olyan témakörökben nyújt gyors segítséget, amik a hétköznapi mobilhasználat során problémát jelenthetnek.

Rating: 4.60 / 5.0 (12)
Az Ön értékelése
Please select one of each of the ratings above.